2e dynamo plaatsen.

Alle vragen over het electrisch systeem.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
BenLed
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 673
Lid geworden op: 16 mar 2008 12:03
Ik rij een: Hummer H2
Locatie: Emmen

2e dynamo plaatsen.

#1 Bericht door BenLed » 17 feb 2010 17:07

Mede forum-gebruikers wie weet of je een 2e dynamo kunt plaatsen in een GMC Savana bj.2006.
Advies en tips zijn welkom,

Groet:BenLed.
Hummer H2

Gebruikersavatar
knapestaart
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 6442
Lid geworden op: 12 aug 2009 19:15
Ik rij een: G20 250 S6
Locatie: Zaandam

Re: 2e dynamo plaatsen.

#2 Bericht door knapestaart » 17 feb 2010 17:20

Is er geen zwaardere (150A) dynamo voor te krijgen? Of nog zwaarder? Een 2e dynamo bijplaatsen is qua ruimte en constructie best lastig, lijkt me. ;)

Gebruikersavatar
BenLed
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 673
Lid geworden op: 16 mar 2008 12:03
Ik rij een: Hummer H2
Locatie: Emmen

Re: 2e dynamo plaatsen.

#3 Bericht door BenLed » 17 feb 2010 18:20

knapestaart schreef:Is er geen zwaardere (150A) dynamo voor te krijgen? Of nog zwaarder? Een 2e dynamo bijplaatsen is qua ruimte en constructie best lastig, lijkt me. ;)
Wat is het vermogen van een standaard dynamo?
Hummer H2

Gebruikersavatar
knapestaart
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 6442
Lid geworden op: 12 aug 2009 19:15
Ik rij een: G20 250 S6
Locatie: Zaandam

Re: 2e dynamo plaatsen.

#4 Bericht door knapestaart » 17 feb 2010 18:24

Ik weet 't niet van die nieuwe types, moet er ook op staan, maar ik dacht rond de 100A ???

Edit: Ik lees net op Google, bij een nieuw model Savanna ( 2006) Dynamo capacity: 145 Amps.
Dat is al pittig...

Gebruikersavatar
Cor
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Donateur
Donateur
Berichten: 11012
Lid geworden op: 23 jan 2005 00:19
Ik rij een: BMW525i
Locatie: Drenthe

Re: 2e dynamo plaatsen.

#5 Bericht door Cor » 17 feb 2010 19:00

En Ben, denk eraan dat je niet 2 dynamo's op dezelfde accu kunt aansluiten, want dan ''weet'' de regelaar in de ene dynamo niet wat de andere doet; als de laadstroom en bijbehorende spanning van de dynamo zeg 60A is bij 14,0 Volt, dan zegt de regelaar in die andere dynamo: Oooeeeps, die accu is al helemaal vol, en zal dus niets laden.
Dus daar heb je niets aan.........

Het is een ander verhaal als je de 2e dynamo wilt gebruiken om een andere, niet aan de eerste [parallel] gekoppelde accu te laden; dan kan het wel. [Dus huishoudaccu, of een voeding voor een paar duizend LEDjes............]
Of omdat je een 2e accu in serie hebt staan met de eerste, en daarvan dus 24 volt kunt aftakken; maar dan heb je wel een dynamo nodig met een geisoleerde minus.
Die bestaan wel, maar worden volgens mij alleen in scheepsmotoren toegepast.

Maar als je een kleintje weet, met geisoleerde min, [en natuurlijk tegen een leuk prijsje] dan houd ik me aanbevolen!

Cor

bo-duke
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 1078
Lid geworden op: 29 jun 2008 22:11
Ik rij een: dodge b200
Locatie: hoogvliet/r'dam

Re: 2e dynamo plaatsen.

#6 Bericht door bo-duke » 17 feb 2010 19:15

Het word in elk geval wel vaker gedaan :shock:


Gebruikersavatar
marzon
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 297
Lid geworden op: 14 jan 2010 22:03
Ik rij een: astro 91
Locatie: regio alkmaar
Contacteer:

Re: 2e dynamo plaatsen.

#7 Bericht door marzon » 17 feb 2010 22:52

massa vrije dynamo is in de schepelarij inderdaad best gangbaar...

die heeft natuurlijk wel een min, maar niet op het huis.

firma Wilkes A'dam bv kan je wel helpen.

of een kleine Mastervolt (=duuur)

Gebruikersavatar
Cor
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Donateur
Donateur
Berichten: 11012
Lid geworden op: 23 jan 2005 00:19
Ik rij een: BMW525i
Locatie: Drenthe

Re: 2e dynamo plaatsen.

#8 Bericht door Cor » 17 feb 2010 23:07

Ik zoek goedkoop, sloop bv, maar weet dat alleen [?]scheepsmotoren een geisoleerde minus hebben.
Herinner me nog wel het eea van mijn Cat/Daf motoren tijdperk. :D

Maar we dwalen alweer af.
Ben, wat ben je van plan?

Cor

Gebruikersavatar
Cor
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Donateur
Donateur
Berichten: 11012
Lid geworden op: 23 jan 2005 00:19
Ik rij een: BMW525i
Locatie: Drenthe

Re: 2e dynamo plaatsen.

#9 Bericht door Cor » 17 feb 2010 23:34

BenLed schreef:
knapestaart schreef:Is er geen zwaardere (150A) dynamo voor te krijgen? Of nog zwaarder? Een 2e dynamo bijplaatsen is qua ruimte en constructie best lastig, lijkt me. ;)
Wat is het vermogen van een standaard dynamo?
Van wat ik kan vinden: 145 Amp

zie HIER

Maar verderop: 105A?????
zie DAAR

Cor

Gebruikersavatar
BenLed
Bewezen Vanner
Bewezen Vanner
Berichten: 673
Lid geworden op: 16 mar 2008 12:03
Ik rij een: Hummer H2
Locatie: Emmen

Re: 2e dynamo plaatsen.

#10 Bericht door BenLed » 18 feb 2010 14:36

Bedankt voor het meedenken allemaal.

Heb inmiddels een infomailtje verstuurd naar AmbulancesdeVries om te informeren of zij ervaring hebben met een 2e dynamo.

In de tussentijd even kijken wat een zwaardere/zwaarste dynamo aan vermogen heeft voor mijn type Van.
Tips blijven welkom.

Groet:BenLed.
Hummer H2

Plaats reactie